NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Gastrisk bypass endrer vår oppfatning av mat

De som har gjennomgått en gastrisk bypass operasjon, blir mindre fristet av søt og fet mat enn de som ikke har gjennomgått operasjon, eller har gjennomgått en gastrisk band-operasjon.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

19. sep. 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert i tidsskriftet Gut i august 20131, og gjengitt av Medical Research Council2.

Vekttapet som oppstår i forbindelse med fedmeoperasjonen gastrisk bypass, kan bli hjulpet frem av endringer i hjernens oppfatning av mat etter en slik operasjon. Dette innebærer at du ikke bare spiser mindre på grunn av redusert sultfølelse, men også fordi viljen til å spise ut fra nytelse, er redusert. Dette kan forklare hvorfor de som får utført en gastrisk bypass, går mer ned i vekt over tid, enn de som gjennomgår en gastrisk band operasjon (avsnøring av magesekken).

Annonse

Se animasjon om gastrisk bypass:

roux-en-y gastrisk bypass

Slutter å spise fet og søt mat

Ved gastrisk bypass er det vanlig å miste 25 prosent av kroppsvekten. Til sammenligning er det vanlig å miste 14 prosent av kroppsvekten etter en gastrisk band-operasjon.

Tidligere studier har vist at de som har gjennomgått en gastrisk bypass, har en tendens til å slutte å spise matvarer med mye fett og søtsaker.

Les også: Slankeoperasjoner, fedmekirurgi

Lik reduksjon i sultfølelse

61 personer deltok i studien. Forskerne brukte en fMRI undersøkelse (funksjonell MR) som måler hjernens aktivitet, og så der tydelige forskjeller på de som hadde hatt en gastrisk bypass operasjon (21 personer), de som hadde gått ned i vekt med gastrisk band (20), og en uoperert kontrollgruppe (20). De som hadde hatt en gastrisk bypass, hadde mindre aktivitet i hjernens belønningssenter når de ble vist bilder av mat, sammenlignet med de som hadde gastrisk banding. De rangerte også kaloririk mat som mindre fristende å se på, og mindre behagelig å spise, de hadde sunnere matvaner og spiste mindre fett, enn de som var i de andre gruppene.

De to gruppene som hadde hatt fedmeoperasjoner, hadde lik reduksjon i sultopplevelse.

Viktig for utviklingen

Forskerne fant ikke endelige bevis på hva som forårsaket disse endringene, men så forskjeller i metabolismen som kan ha betydning. Dette gjaldt blant annet tarm-hormonene GLP-1 og PYY som gir metthetsfølelse. Disse var høyere hos pasienter med gastrisk bypass.

En talsmann for de som har finansiert forskningen, sier i en uttalelse til Medical Research Council at følelser spiller en stor rolle i forhold til hva, og hvor mye, vi spiser. Denne forskningen er nok et eksempel på tarm-hjerne aksens rolle i forhold til våre spisevaner. I framtiden kan slik kunnskap spille en viktig rolle i utviklingen av ikke-kirurgiske behandlingsmetoder for fedme.

  1. Scholtz S, Miras AD, Chhina N, Prechtl CG, Sleeth ML, Daud NM, Ismail NA, Durighel G, Ahmed AR, Olbers T, Vincent RP, Alaghband-Zadeh J, Ghatei MA, Waldman AD, Frost GS, Bell JD, le Roux CW, Goldstone AP. Obese patients after gastric bypass surgery have lower brain-hedonic responses to food than after gastric banding. Gut 2013. gut.bmj.com
  2. Medical Research Council: Gastric bypass surgery changes the brain’s response to food www.crick.ac.uk
Annonse
Annonse