NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Gjennomgått covid-19 og risiko for diabetes type 2

Personer som har hatt covid-19, har økt risiko for å utvikle diabetes type 2.

En tysk studie viser at Covid-19 gir økt risiko for å få diabetes type 2.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

25. apr. 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det konkluderer en studie som ble publisert i Diabetologia1 i mars 2022.

Etter gjennomgått sykdom med covid-19, har det vist seg at noen pasienter utvikler insulinresistens og forhøyede blodsukkernivåer, selv om de ikke tidligere har hatt symptomer på diabetes. 

Annonse

Forskerne skriver at det har vært uklart om disse endringene er forbigående eller om covid-19 sykdom faktisk øker risikoen for at pasienten utvikler diabetes.

Dette har forskerne undersøkt i denne retrospektive kohortstudien - målet med studien var å se på forekomsten av diabetes etter infeksjon med SARS-CoV-2.

Covid-19 øker risiko

Kohortstudien inkluderte 1171 legepraksiser over hele Tyskland, det innebar en befolkningsgruppe på 8,8 millioner pasienter i primærhelsetjenesten. Studietiden pågikk fra mars 2020 til januar 2021, mens oppfølgingen fortsatte frem til juli 2021.

I løpet av studieperioden fikk 35 865 personer diagnosen covid-19 i studiegruppen.

Kontrollgruppen var personer med akutte øvre luftveisinfeksjoner, som ofte skyldes andre virus. Fra denne kontrollgruppen ble det trukket ut 35 865 personer. Dette var personer som var matchet for kjønn, alder og tilleggssykdommer som fedme, hypertensjon, høyt kolesterol, hjerteinfarkt, hjerneslag. Antall sykehusinnlagt var det samme i de to gruppene. Bare 36 prosent av de i kontrollgruppen hadde blitt testet for covid-19 med negativt svar.

Analysene viste at pasienter med covid-19 utviklet diabetes type 2 oftere enn personer med øvre luftveisinfeksjoner. 

Den relative risikoen for å utvikle diabetes type 2 var 28 prosent høyere i covid-19-gruppen enn i gruppen med øvre luftveisinfeksjon. Forskerne fant ingen økt risiko for andre typer diabetes.

Blodsukkeret stiger

Hvorfor kan covid-19 øke risikoen for diabetes type 2? Forskerne forklarer det slik i nyhetsmeldingen fra Deutsches Zentrum für Diabetes Forschung2

SARS-CoV-2 infeksjon kan føre til økt frigjøring av cytokiner - signalmolekyler som produseres av blant annet hvite blodceller (immunceller). Cytokiner spiller en viktig rolle i betennelsesreaksjoner og kan skade de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen. Andre studier har vist reduserte mengder insulin i betacellene og nedsatt utskillelse av insulin ved stigning i blodsukkeret etter SARS-CoV-2-infeksjon.

Aktivering av immunsystemet kan vedvare i flere måneder etter en infeksjon med SARS-CoV-2 og svekke insulineffektiviteten.

Det betyr at insulinet blir dårligere (en form for insulinresistens) til å lede glukose inn i muskelceller, fettceller, leverceller - de store forbrukerne av glukose. Konsekvensen blir at blodsukkeret stiger fordi mindre glukose transporteres inn i cellene.

Forskerne bak studien poengterer at diabetes type 2 som oftest ikke kan kobles til covid-19 sykdom, men de anbefaler likevel at alle som er friske etter covid-19 er oppmerksomme på symptomer, for eksempel tretthet, hyppig vannlating og økt tørste.  

  1. Rathmann W, Kuss O, Kostev K. Incidence of newly diagnosed diabetes after Covid-19 published online ahead of print, 2022 Mar 16. Diabetologia. 2022;1-6. doi:10.1007/s00125-022-05670-0 DOI
  2. Deutsches Zentrum für Diabetes Forschung, COVID-19 INCREASES RISK OF TYPE 2 DIABETES, 2022 www.dzd-ev.de
Annonse
Annonse