NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Er det lurt å putte banan i smoothien?

Smoothies er godt både for helsa og smaksløkene. Men hvilken kombinasjon av ingredienser er best for helsa?

Illistrasjonsfoto av tre glass med smoothie omringet av frukt, bær og bladgrønnsaker.
Smoothie er sunt og godt, og kan gi enda større helsefordeler om ingrediensene gjør hverandre gode. Illustrasjonsfoto: George Dolgikh/Colourbox

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

20. sep. 2023

Hva putter du i smoothien din? Eple, juice, bær, banan? 

En studie som ble publisert i tidsskriftet Food and Function1 i august 2023 har undersøkt hvilke ingredienser som gir best uttelling for helsa. 

Annonse

De har spesielt undersøkt banan og bær - som er mye brukt i smoothie. 

Flavanoler bra for hjertet

Før vi går videre, må vi forstå to begreper: Polyfenoloksidase og flavanoler.

Polyfenoloksidase (PPO) er et enzym som finnes i mye frukt, grønt og bær. Tenk deg at du skjærer et eple i skiver eller skreller en banan - frukten blir fort brun. Dette er på grunn av polyfenoloksidase som altså er et enzym som er naturlig tilstede i disse matvarene. Når frukten som inneholder enzymet blir utsatt for luft, kuttet eller skadet, blir den brun.

Flavanoler er en gruppe bioaktive forbindelser som er bra for hjertet og kognitiv helse og finnes naturlig i epler, pærer, blåbær, bjørnebær, druer og kakao - som også er mye brukte ingredienser i smoothie.

Forskerne testet hvordan ulike nivåer av enzymet PPO påvirker flavanoler i mat som skal absorberes av kroppen.

De ønsket å vite om inntak av nylaget smoothie med forskjellige frukter som inneholder PPO påvirker mengden flavanoler som blir tilgjengelig for kroppen.

Deltagerne i studien skulle gjøre følgende: 

De drakk èn smoothie laget med endel banan (som har naturlig høy PPO-aktivitet), og èn smoothie laget med blandede bær (uten banan), (som har naturlig lav PPO-aktivitet). Som kontroll tok deltagerne en flavanolkapsel. Forskerne analyserte blod- og urinprøver for å måle nivået av flavanoler som er tilstede i kroppen etter at de drakk både smoothieprøvene og kapselen.

Mindre flavanol med banan

Resultatet av analysene viste at de som drakk banansmoothien hadde 84 prosent lavere nivåer av flavanoler i kroppen sammenlignet med kontrollen.

Javier Ottaviani ved Core Laboratory of Mars Edge2 har ledet studien og sier at resultatene var overraskende. De hadde ikke forutsatt at det å tilføre banan i smoothieblandingen skulle redusere nivåene av flavanol absorbert i kroppen i så stor grad. 

De konkluderer med at det å blande flavanolrike frukter høy på PPO - som banan - frigjør PPO og ødelegger for flavanoler slik at de absorberes dårlig i kroppen. 

Forskerne skriver at banan er en god frukt vi bør spise mye av. De som ønsker å putte banan i smoothien kan vurdere å unngå kombinasjonen med flavanolrike frukter som bær, druer og kakao. Å kombinere disse matvarene vil altså føre til dårligere absorbering av de viktige flavanolene. 

De sier også at denne forskningen viser hvordan matvarer tilberedes og brukes har effekt på flavanoler. Dette gjelder også te - som er en viktig kilde til flavanoler, men hvor tilgjengelig flavanolene vil være for å absorberes av kroppen, er avhengig av hvordan teen tilberedes. Dette håper forskerne skal undersøkes nærmere i framtiden.

  1. Ottaviani JI, Ensunsa JL, et.al. Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2023/FO/D3FO01599H#fn1 2023. pubs.rsc.org
  2. Tiffany Dobbyn, The Right Combo: Getting the Most Health Benefits from Fruit Smoothies, 2023 www.ucdavis.edu
Annonse
Annonse