InformasjonSmitte foregår ved at bakterier overføres fra dyr eller mennesker gjennom mat eller drikke som er blitt forurenset.
E. coli tarminfeksjoner - EHEC, EIEC, EPEC, ETEC
Alvorlig E.coli tarminfeksjon er en tilstand som ikke oppstår så ofte i Norge. I de fleste tilfeller er tilstanden ufarlig, men en sjelden gang kan infeksjonen få et mer alvorlig forløp, først og fremst hos småbarn.
Sist oppdatert:
20. des. 2021
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet E. coli-enteritt . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
Referanser
- Overvåkning av sykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, inkludert vektorbårne sykdommer. Årsrapport 2018. Folkehelseinstituttet, Folkehelseinstituttet. Rapport 04.06.2019. www.fhi.no
- Smittevernveilederen. E. coli-enteritt (inkludert EHEC-infeksjon og HUS). Folkehelseinstituttet. Sist oppdatert 02.06.2021. www.fhi.no
- Franer K, Jore S, Ocampo JMF, et al. Årsrapport 2015: Mat- og vannbårne infeksjoner 2015. Folkehelseinstituttet 2016.
- Nasjonale faglige retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten. Akutt gastroenteritt. Helsedirektoratet, sist oppdatert 16. november 2021.
- Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus. Gastroenteritt. Helsedirektoratet, sist faglig oppdatert 08. januar 2018.
- Clark WF, Sontrop JM, Macnab JJ, et al. Long term risk of hypertension, renal impairment, and caardivascular disease after gastroenteritis from drinking water contaminated with Escherichia coli O157:H7: a prospective cohort study. BMJ 2010; 341: c6020. BMJ (DOI)