NHI.no
Annonse
Informasjon

Når barnet ditt har bronkitt

Bronkitt er plagsomt, men hos de aller fleste går sykdommen over av seg selv. Antibiotikabehandling hjelper ikke på plagene ved bronkitt og gjør ikke barnet fortere friskt.

Antibiotikabehandling hjelper ikke på plagene ved bronkitt og gjør ikke barnet fortere friskt. (Illustrasjonsfoto)

Sist oppdatert:

15. apr. 2021

Hva er bronkitt?

Bronkitt skyldes som regel virus. Det vanligste symptomet er hoste natt og dag. Hosten forverrer seg ved anstrengelse, og enkelte barn kan hoste til de brekker seg. Barnet kan være tungpustet og ha sårhet i brystet som forverres av hosten. Pipelyder kan høres over lungene, og blodtilblandet eller gul/grønt slim er vanlig etter sykdom i mer enn en uke.

Animasjon av bronkitt

Annonse

Er behandling med antibiotika nødvendig?

Bronkitt er plagsomt, men hos de aller fleste går sykdommen over av seg selv. Antibiotikabehandling hjelper ikke på plagene ved bronkitt og gjør ikke barnet fortere friskt. I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast.

Dersom barnet har tungt for å puste, kan du diskutere med legen om det er aktuelt med andre medisiner som hjelper mot dette.

Slik kan du hjelpe barnet ditt

Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.

  • Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter.
  • Gi slimløsende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.
  • Gi rikelig med drikke.
  • Ved kraftige hosteanfall bør barnet tas opp av sengen slik at slim ikke gjør det vanskelig for barnet å puste.

Oppsøk lege på nytt dersom barnet virker svært medtatt, får høy feber, har vondt for å puste eller pusten er veldig rask.

Antibiotikabruk hos barn

Antibiotika er viktige og effektive medisiner i behandling av infeksjoner som skyldes bakterier. Uriktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene.

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Utenfor sykehus brukes mye antibiotika til behandling av luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn. For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense feilaktig bruk av antibiotika i behandling av slike infeksjoner.

Er du i tvil om barnet ditt har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du ta kontakt med lege. Legen vil også bidra med råd om hvordan du best kan lindre barnets plager til infeksjonen går over.

Antibiotika virker ikke på virus

Antibiotika virker ikke på virus. Virus er årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser og bihulebetennelser og alle forkjølelser. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd. Antibiotika har ingen effekt på virus og fører heller ikke til lindring av barnets plager.

Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se situasjonen an i 2-3 dager.

Når antibiotika er nødvendig

Når legen har vurdert at barnet har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt. Dersom barnet ikke fullfører antibiotikakuren, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige vil kunne overleve, formere seg og blir flere.

Annonse
Annonse
Annonse