NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Blåmerker hos barn som blir utsatt for overgrep

Ved mistanke om fysisk mishandling er det visse fellestrekk ved blåmerkene barna har.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Merethe Kvam, journalist for NHI.no. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

11. des. 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i Archives of Disease in Childhood i september 2013.

Målet med studien var å beskrive hva som karakteriserer blåmerker hos barn som blir undersøkt ved mistanke om fysisk mishandling, og hva som skiller mellom de barna der mishandling ble bekreftet og de barna der mistanken ble avkreftet.

Annonse

Bekreftet mishandling hos 69 prosent

Deltagerne var 519 barn under seks år. Hos 69 prosent at barna ble fysisk mishandling bekreftet. Omfanget varierte fra 84 prosent der vitner hadde sett mishandlingen, eller overgriperen hadde innrømmet mishandling, eller forklaring på skaden var fraværende eller usannsynlig, til 50 prosent av tilfellene der bekymring for mulig mishandling var bakgrunnen. Langt flere barn i gruppen hvor mishandlingen ble bekreftet, hadde blåmerker, enn de der mistanken ble avkreftet.

Ansamlinger med blåmerker

Sannsynligheten for at et barn som ble fysisk mishandlet, hadde blåmerker på visse steder på kroppen, var betydelig høyere enn for barn som ikke ble fysisk mishandlet. Områdene på kroppen hvor disse barna oftere hadde blåmerker var: på rompa eller kjønnsorganene, venstre øre, kinnene, nakken, kroppen uten armer og bein (torso), forsiden av lårene, og overarmene. Hudblødninger (petekkier), rettlinjede blåmerker og blåmerker med tydelig mønster, ansamlinger av blåmerker, tilleggsskader, eller at barnet allerede er kjent av sosialtjenesten i forbindelse med tidligere bekymringsmeldinger, oppsto mye oftere hos barn som ble utsatt for fysisk mishandling enn de som ikke ble det.

Blåmerker på grunn av lek

Det er fra før av kjent at blåmerker er den vanligste skaden man ser hos barn som blir utsatt for fysisk mishandling. Barneleger må kunne skille denne typen blåmerker fra blåmerker som oppstår i hverdagen gjennom lek og aktivitet. Blåmerker som ikke oppstår på grunn av mishandling, er vanligere på forsiden av kroppen og på benete områder som skinnleggen, eller for eksempel i T-sonen i ansiktet (panne, nese,hake),

  1. Kemp AM, Maguire SA, Nuttall D, Collins P, Dunstan F. Bruising in children who are assessed for suspected physical abuse. Archives of Disease in Childhood 2013. adc.bmj.com
Annonse
Annonse