NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Trening med høy intensitet kan være tøft for magen

Langvarig trening med høy intensitet svekker forbigående tarmfunksjonen.

Trening med høy intensitet som varer i over to timer, kan gi reversible, gjenopprettelige skader i tarmen.

Av:

Merethe Kvam, journalist.

Sist oppdatert:

20. juli 2017

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en gjennomgang av forskningen på området presentert i en oversiktsartikkel i tidsskriftet Alimentary Pharmacology & Therapeutics1.

Uavhengig av hvor god form man er i

Forskerne bak studien observerte at risikoen for tarmskader og svekket tarmfunksjon så ut til å øke i takt med intensitet og varighet av treningen. 

Annonse

Treningsvarighet på over to timer med 60 prosent av makspuls så ut til å være grensen for når treningen kunne få en slik innvirkning på tarmen. Dette er uavhengig av hvor god form man er i. Løping og sykling er eksempler på slik langvarig trening.

Vanlige og begrensende faktorer

Mageplager er vanlige og begrensende faktorer ved langvarig, anstrengende trening.

Ved trening avtar blodtilførselen til tarmen for å sikre god blodtilførsel til musklene. Det kan føre til skader på cellene i tarmen. Den sterkt nedsatte blodtilførselen til tarmen medfører betennelser som skader den beskyttende slimhinnen på innsiden av tarmen. Det kan i sin tur svekke immunsystemet i tarmen slik at giftstoffer og bakterier kan lekke ut i den systemiske sirkulasjonen. 

Tilstanden blir på engelsk kalt "exercise-induced gastrointestinal syndrome".

Verre i varme omgivelser

Forskerne fant klare, objektive bevis (markører) for tarmskade, økt lekkasje av giftstoffer (toksiner) fra tarmen og over i blodbanen, sammen med nedsatt evne til tømming av magesekken, forsinket transport av føden gjennom tynntarmen og mangelfullt opptak av næringsstoffer. Varme omgivelser og løping ser ut til å forverre disse markørene av magetarmforstyrrelser.

Det er vist at moderat trening er gunstig hos personer med inflammatorisk tarmsykdom eller funksjonelle gastrointestinale sykdommer, men effekten av mer anstrengende trening har ikke vært undersøkt, skriver forfatterne.

Low FODMAP kan hjelpe

Forskerne fraråder bruke av NSAIDs, men antyder at low FODMAP-dietten kan hjelpe, dersom denne blir fulgt i forkant av tunge treningsøkter og konkurranser.

I konklusjonen skriver de at anstrengende trening har en stor, men reversibel innvirkning på magetarmkanalens integritet og funksjon hos friske. Hos personer med kroniske tarmsykdommer bør det utføres studier som kan finne ut mer om hvor trygg langvarig trening med høy intensitet er for denne gruppen.

  1. Costa RJS, Snipe RMJ, Kitic CM, Gibson PR. Systematic review: exercise-induced gastrointestinal syndrome—implications for health and intestinal disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics 2017. onlinelibrary.wiley.com
Annonse
Annonse