NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Hvit måned - hjelper det på kreftrisikoen?

Å kutte inntaket av alkohol kan redusere risikoen for enkelte kreftformer.

Mange kutter alkohol i januar, men holder det med kun èn hvit måned for å redusere risikoen for kreft? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

9. jan. 2024

Det viser en studie publisert New England Journal of Medicine .

En stor internasjonal gruppe med forskere har undersøkt tidligere forskning om alkohol og kreftrisiko. 

Hjelper det å kutte?

Tidligere forskning har antydet at det å drikke alkohol øker risikoen for enkelte typer kreft - som kreft i munn, spiserør- og strupe, og også i noen tilfeller tykktarms- og brystkreft.

Annonse

Verdens helseorganisasjon (WHO) hevder at det ikke finnes noen trygg nedre grense når det kommer til alkohol.

Målet med studien var altså å finne ut om kreftrisikoen blir redusert hvis mennesker som drikker alkohol regelmessig slutter med det i en periode. 

De analyserte data fra mer enn 90 studier som involverte kreftformer som er koblet til alkoholkonsum - og avhold fra alkohol.

Bevis for noen kreftformer

Forskerne konkluderer med at det er nok bevis for at det å kutte alkoholdrikking i en periode reduserer risikoen for enkelte typer kreftformer, spesielt for kreft i munn og spiserør.

Når det gjelder brystkreft, strupekreft og tarmkreft var bevisene ikke like gode. 

Det er ikke alkoholen i drikkene som forårsaker kreft, men giftstoffet acetaldehyd. Dette er det samme stoffet som gir bakrus. Hvis man reduserer alkoholforbruket, reduseres mengden acetaldehyd, noe som igjen reduserer sannsynligheten for å utvikle noen typer kreft.

Forskerne kan derimot ikke si noe om i hvor stor grad risikoen reduseres. Heller ikke hvor lenge etter at man kutter alkoholen at man opplever de positive fordelene. 

Men å slutte å drikke i kun en måned - for så å gå tilbake til det gamle drikkemønsteret - vil sannsynligvis ikke ha stor effekt på kreftrisiko.

Har du en hvit måned i januar - bør du trolig fortsette den gode vanen hvis du skal høste fordeler som redusert kreftrisiko.

 

  1. Gapstur SM, Bouvard V, et.al. The IARC Perspective on Alcohol Reduction or Cessation and Cancer Risk. NEJM 2023. www.nejm.org
  2. Bob Yirka, Going dry in January could reduce risk of some types of cancers, MedicalXpress, 2024 medicalxpress.com
Annonse
Annonse